Primaria Prisacani - judetul Iasi » Telefon: 0232 295.858 » Program de lucru: Luni-Joi 8-16, Vineri 8-14 » Audiente: Luni 8-12

Autentificare

Concursuri - Primaria Comunei Prisacani
In calitate de ales si reprezentant al acestei comunitati, va urez bun venit!

Site-ul nostru va va oferi o imagine cuprinzatoare despre diversivitatea activitatilor care au loc in acest spatiu minunat, un loc care se doreste tot mai prosper.
ANUNTURI - INFORMAREA PUBLICULUI
- Proiecte privind dezvoltarea comunei si atragerea de investitori
Informatii de interes public
Somatii refuzate de catre destinatari si redirectionate catre afisare la sediul primariei
Starea vremii
Localitatea: Prisecani
Latitudine -> 47.082741°
Longitudine -> 27.88336°
Astazi
Luni 23-07-2018
Partial noros
Partial noros
Temperatura
18°C
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 27°C
Presiune atmosferica --> 0.99 Bar
Umiditate --> 81 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> V
Soarele rasare --> 5:38 am
Soarele apune --> 8:53 pm
Maine
Tunete si Fulgere izolate
Tunete si Fulgere izolate
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 26°C
Poimaine
Furtuni
Furtuni
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 27°C

Prisacani, dragostea noastra

Dumnezeu m-a fericit pe mine, bot de huma, sa vad lumina zilei aici, la Prisacani. Prisacani este dragostea mea si a tuturor oamenilor ce vietuiesc pe Valea Prutului Mijlociu! Am haladuit pe drumurile profesiunii prin Bucovina, cea "plina de manastiri si flori", dar la apus de soare iata-ma in casa parinteasca de la soseaua innoita, aproape de radacinile vitei mele taranesti. Am fost dascal de istorie in Suceava lui Stefan cel Mare, dar acum m-am reintors la vatra strabunilor, dandu-mi ghes dorinta navalnica de a scrie un crampei din aceasta "Cronica de la Prisacani", chiar in casuta mea incarcata de amintiri de la marginea drumului...

Studiind cu atentie lucrarile de specialitate si in mod deosebit cea a lui Nastase I. Gh., intitulata "valea Prutului", publicata in 1945, intelegem mai bine ca a existat o convietuire de sute de ani sau chiar poate de milenii a localnicilor cu raul Prut. Intelegem ca Prutul a fost pentru un om sursa de hrana, de materiale de constructii, iar intinsa sa lunca, prin padurile dese de odinioara si fauna existenta, a oferit omului refugiuin vremuri de restriste, adapost si loc de implinire prin asezarea unor colectivitati umane pe grindurile luncilor manoase.

Asemenea tuturor colectivitatilor umane istorice sau mai tinere care s-au asezat pe malurile apelor, si Valea Prutului a adapostit pe ambele maluri, grupuri de oameni care si-au creat in aceste locuri propriile identitati.

Prutul, cel mai mare rau al Moldovei pe care o strabate de la Oroftiana (Radauti-Prut) si pana la varsarea la Galati, este insotit de zeci de asezari omenesti ce s-au identificat permanent cu numele acestui rau, chiar daca au avut de infruntat conditii vitrege, datorate numeroaselor inundatii naturale, invazii de osti straine, care l-au transformat "intr-un rau blestemat". Adica un rau care a fragmentat si impartit populatia Moldovei in doua. Inradacinandu-se pe aceste locuri, oamenii au infruntat vicisitudinile vremii provocate de natura sau de alti factori, dar nu au renuntat la locurile natale pe care le-au iubit, ghidandu-se dupa o veche zicala: "Mai nine ca la casa ta nu gasesti oriunde te-ai duce".

Asa au procedat si locuitorii satelor comunei Prisacani, pe care dificultatile i-au indarjit, le-a imprimat o atitudine mai aspra, mai dura si o psihologie aparte, trasaturi ce definesc oamenii greu incercati, care, de multe ori, si-au pierdut bruma de avere fara a parasi nicidecum locurile natale, luand-o mereu de la inceput. Ba mai mult, unii dintre cei plecati cu diferite treburi in alte zone, asa cum am patit-o si eu, tanjesc dupa apa Prutului in care au facut prima baie si chiar se intorc restabilindu-se in satele comunei.

Simbioza om-apa, in cazul nostru a omului cu apa Prutului, va fi mult mai bine inteleasa, daca vom avea un tablou complet al rolului acestui rau si a influentei sale asupra oamenilor.


Autor: Aurel Stavarache

Foto
Aurel Stavarache

Vizualizari: 163
Data creare: 29-06-2015 10:02:43